ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Muhammad Ali

Pravo ime mu je Cassius Marcellus Clay, Jr. američki je državljanin rođen 17. siječnja 1942. godine u Louisville-u, Kentucky, USD. Bio je profisionalan boksać u teške kategorije i jedan od najvećih sportaša 20. stoljeća. Ukupno je imao 61 borbu od kojih je pobjedio 56 puta, a izgubio 5 puta. Od tih pobjeda 37 ih je bilo izazvanih nokautom. Od samog početka karijere pokazivao je veliku zainteresiranost i talent za boks.


 Već od početaka karijere prakticirao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao 'letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa'. Karijeru u amaterskom boksu završio je pobjedom na Olimpiskim igrama u Rimu 1960. godine u poluteškoj kategoriji. 1962. godine je već imao prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu. 

Javno je prihvatio Islam,  te pod utjecajem grupe Nacija Islama uzima ime Cassius X, po ugledu na drugog poznatog člana te sekte Malcolm X-a. Sekta je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD-a protiv ropstva i ugnjetavanja. Vođa sekte uskoro daje Cassiusu njegovo novo ime Muhammad Ali. Ali ulazi i u sukobe se vladom SAD-a, odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata za što je bio osuđen. Istovremeno mu i boksačke federacije brane nastupe i oduzimaju osvojenu titulu koju je do tada uspješno branio više puta. Prekid službene karijere je trajao oko 3 godine. Danas mnogi žale zbog tog prekida u karijeri, jer je ostalo pitanje kakav bi još napredak ostvario Ali u boksačkom smislu da nije bilo tog prisilnog odmora. 1970 je ponovo dobio licencu za nastavak nastupa, a 1971 je ukinuta presuda na Vrhovnom sudu kojom je bio osuđen zbog odbijanja vojne službe. 1974. Joe Frazier je pokušao Aliu oduzeti titulu, ali nažalost u tome je i uspio. Ta je borba često opisivana kao 'borba stoljeća'. Ta mu je borba donijela mogućnost novog napada na titulu protiv George Foremana koja se održala 1974. godine u Zairu, a postala je poznata kao 'The Rumble in the Jungle' (grmljavina u džungli). Ali je pobijedio te osvojio titulu po drugi put, a kasnije je uspješno branio protiv Fraziera i drugih boksača, ponekad dominantno ali ponekad i uz pomoć jakog ugleda među sucima. Treći put je titulu Ali osvojio protiv Leon Spinksa 1979. godine, od boksača od kojeg ju je i izgubio godinu dana ranije, te se nakon toga povukao neporažen. Pokušao je Ali ostvariti i četvrti povratak, ali je taj pokušaj završio neslavnim porazom od Larry HolmesaKroz sve svoje godine boksačke karijere Ali se osim neporecivim iznimnim boksačkim talentom isticao i brojnim kontroverznim izjava i ponašanjem. Prelaz na Islam, vješto korištenje medijske pozornosti, specifičan način verbalnog i neverbalnog provociranja protivnika prije, za vrijeme i nakon borbe čine Alija svakako najprepoznatljivijom ikonom boksa. Smatra se da je Ali prva i najveća medijska sportska zvijezda 20. stoljeća.
 Alijeva borba s relativno anonimnim boksačem Chuck Wepnerom, u kojoj je pobijedio u 15-toj rundi tehničkim nokautom, inspirirala je Sylvester Stallonea prilikom pisanja scenarija za film "Rocky", koji je kasnije bio nagrađen nagradom Oscar. Ironija je da je upravo Alijev protivnik a ne sam Ali bio inspiracija kao tema za glavnog junaka filma, Rocky Balbou, koji kao nepoznati boksač dobija priliku boksati s prvakom i pri tome izdržava svih 15 rundi usprkos svim očekivanjima o lakoj pobjedi favoriziranog prvaka. 
Izabran je najboljim sportašem svih vremena.


Broj komentara: 10:

  1. Hvala ti na detaljnim informacijama

    OdgovoriIzbriši
  2. Vrlo detaljno opisano bravo za tebe,a i za njega :D

    OdgovoriIzbriši
  3. jako pametan boksač i zato je pobijeđivao

    OdgovoriIzbriši
  4. jedini boksač kojem sam znala samo ime, a sada znam puno više hvala na dodatnim informacijama :)))))

    OdgovoriIzbriši
  5. nisam znao da su po njemu napravili fim Rocky

    OdgovoriIzbriši
  6. Najbolji boksač svih vremena.

    OdgovoriIzbriši
  7. možda malo previše teksta, ali dobro je, ja sam vec znao dosta o njemu.Tak da nisam nis novog saznal

    OdgovoriIzbriši