nedjelja, 7. prosinca 2014.

Igre gladi

Igre gladi je film koji je režirao Gary Ross, a bazirana je na istoimenom romanu Igre gladi, koji je napisala Suzanne Collins. Glavne uloge igraju Jennifer Lawrence(Katniss)Josh Hutcherson(Peeta)Liam Hemsworth(Galem) i Woody Harrelson(Haymitch).


Radnja

U ruševinama nekadašnje Sjeverne Amerike, zemlja Panem nasumično izabire jednog dječaka i djevojku između 12 i 18 godina iz svakog od 12 okruga da riskiraju živote u Igrama gladi. U Igre gladi sudjeluju 24 učesnika iz 12 distrikata gdje se bore do smrti u posebno osmišljenoj areni, a samo jedan preživljava. Pobjednik osvaja čast, darove i dovoljno hrane za cijeli život. Igre, koje pružaju zabavu građanima Capitola, su godišnji podsjetnik stanovnicima 55 okruga na neuspješni ustanak 13. okruga prije 74 godine, koji je tada uništen.
U okrugu 12, šesnaestogodišnja Katniss Everdeen se brine za majku i sestru Prim otkad im je otac umro u rudarskoj nesreći kad je imala 11 godina. Od 12. godine ona je više nego jednom stavila svoje ime u kutiju za izvlačenje ćasnika, osvajajući time pravo na dodatno žito i ulje za svoju obitelj. Usto, Katniss je nezakonito lovila hranu u šumi izvan okruga 12 sa svojim prijateljem Galeom, čiji je otac umro u istoj nesreći kao i Katnissin i koji jednako brine za svoju obitelj.
Prim, sada s 12 napunjenih godina, prvi put ima svoje ime u žetvi, izvlačenju za Igre gladi, i nju izabiru kao posvećenicu u 74. igrama, da se natječe u Igrama. Katniss se dobrovoljno javi kako bi zamijenila sestru i natječe se s drugim posvećenicima , uključujući i iztrenirane "Karijerne danke", koji su se pripremali za Igre cijelog života, a natječe se i s Peetaom Mellarkom, dječakom časnikom iz okruga 12, koji je potajno zaljubljen u Katniss od djetinjstva. Haymitch Abernathy, pijanac i jedini pobjednik iz okruga 12, služi kao mentor Katniss i Peetau Mellarku prije i tijekom Igara gladi. Katness i Peeta pobjednici su 74. Igara gladi, iako je pobjednik samo jedan oni su izigrali Capitol s otrovnim bobicama i tako postali pobjednici. 


Nakon što je osvojila 74. Igre gladi, Katniss Everdeen vraća se kući sa svojim vjernim prijateljem Peetom Mellarkom. No pobjeda ima i svoju cijenu stoga moraju ponovno napustiti obitelj i prijatelje te se vratiti na put opasne borbe do smrti tj. 75. igre u kojima sudjeluju po dva časnika iz svakog okruga (jedan muško i jedna žena) koji su pobjedili u bilokojim Igrama gladi do sada. To se posebno izdanje odvija svakih 25 godina. Katniss jedina pobjednica iz okruga 12 tako da ona nastupa na njima zajedno s Peetom koji se dobrovoljno javio umjesto Haymitcha.


Taj film mi je najdraži jer volim borbu i sve je tako realistićno. Iskreno možda ćete misliti da sam lud ali želio bih sudjelovati u njima, naravno kad bi postojale, a do tada zadovoljiti ću se samo gledanjem Igara gladi.

Nema komentara:

Objavi komentar