subota, 20. prosinca 2014.

Elizabeth Taylor

Elizabeth Rosemond Taylor  je bila britansko-američka glumica, britanskog i američkog državljanstva, rođena 27. veljaće 1932. u Londonu. Roditelji su joj bili amerićka državljanstva. Otac Francis bio je trgovac umjetninama, a majka Sara bivša glumica.
 U trećoj godini počinje pohađati baletnu školu. Nakon što je počeo Drugi svjetski rat, njezini roditelji odlučili su vratiti se u SAD te je tada preko svog oca Elizabeth stupila u kontakt s važnim osobama iz svijeta umjetnosti koji su joj mogli otvoriti vrata prema željenoj glumi. Prvi put se pojavljuje u filmu "Lassie"(1943.) s devet godina.
 Dvosuruka je dobitnica Oscara (bila je nominirana četri puta, ali ga je osvojila dva puta) za film Butterfield 8 (1960 g.)gdje joj je partner bio tadašnji muž Eddie Fisher, a grugi je dobila šest godina kasnije za film "Tko se boji Virginije Woolf?" gdje joj je partner bio tadašnji muž Richard Burton. Glumila je Kleopatru. Glumila je i u serijama (npr."Dadilja").


 Glumom se bavila od 1942. do 2003. Udavala se osam puta(za sedam supruga).ima četvero djece, dvije kčeri i dva sina. Baka je postala već s 39. godina. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. i naslov Dame Britanskog carstva. Preminula je s 79. godina u Los Angeles23. ožujka 2011.

1 komentar: