subota, 20. prosinca 2014.

Harry Houdini

Harry Houdini je bio američki iluzionist, rođen u Budimpešti 24. ožujka 1874. Najpoznatiji je po svojim trikovima oslobađanja iz nemogućih situacija poput zatvorenih spremnika ispunjenih vodom dok su mu svi udovi zavezani lancima. Jedan od najpoznatijih iluzionista u povijesti čiji život i smrt i danas budi mnoge nedoumice. Za života, a i mnogo godina nakon, biografi su se sporili oko datuma, pa i mjesta njegova rođenja. On je tvrdio da je rođen u Americi, u Appletonu, gradu u državi Wisconsin, no pokazalo se da to nije točno. Tek je poslije pronađen rodni list iz kojeg se vidi daje rođen 24. ožujka 1874. u Budimpešti te da mu je pravo ime Erik Weisz (po nekim izvorima može se pisati i Erich Weiss). 
Njegovi roditelji, mađarski Židovi, preselili su se u Ameriku 3. srpnja 1878., kad su njihovom sinu bile četiri godine. U useljeničkim knjigama njegovo je ime zapisano kao Erich Weiss. Uz dotadašnji nadimak Ehrie, obitelj ga je počela zvati i amerikaniziranim imenom Harry. Ipak, nije zaboravio na magičarsku karijeru, a sreća mu se napokon osmjehnula pet godina poslije, u nekoj pivnici u Minnesoti.
 Ondje je, naime, izvodio točku u kojoj ga netko - u tom slučaju vlasnik pivnice Martin Beck - zaveže u lance, a kad se za nekoliko minuta oslobodio, Beck se oduševio. Budući da je osim pivnice imao i putujući cirkus Orpheum, ponudio je Houdiniju posao uz plaću od 60 dolara tjedno, stoje tada bio velik novac. Njegov cirkus bio je poznat u Americi pa je Houdini u njemu privukao veliku pozornost. 


Nakon turneje po velikim gradovima, cijela je Amerika brujala o čovjeku kojeg "nikakvi lanci ne mogu sputati". Zvali su ga kraljem lisičina. Na vrhuncu slave Houdini je snimio i nekoliko filmova: 1901. je glumio u francuskom filmu "Merveilleux exploits du celebre Houdini a Paris" (Oživotvorena čudesa slavnog Houdinija u Parizu), zatim je u Americi snimio filmski serijal "The Master Mystery" (Majstor misterija) te filmove "The Grim Game" (Grimova igra) 1919. i "Terror Island" (Otok strave) 1920. Nakon toga je ambiciozno osnovao filmsku kompaniju, Houdini Picture Corporation, međutim ni kao glumac, a ni kao producent, nije bio uspješan. 
Umro je 1926., i to 31. listopada, na  Noć vještica - ona i dalje ne prestaje intrigirati američku javnost. George Hardeen, pranećak "velikog Houdinija", zatražio je, naime, ekshumaciju posmrtnih ostataka slavnog pretka kako bi dokazao da je službena verzija njegove smrti netočna, najvjerojatnije lažirana.

Andrija Mohorovičić

Andrija Mohorovičić je istaknuti hrvatski znanstvenik meteorologije(je znanost o Zemljinoj atmosferi i promjenama u njoj) i seizmologije(znanost koja proučava potrese i propagiranje elastičnih valova kroz Zemlju...), rođen 23. siječnja 1857. u Voloskom. Tamo je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju je pohađao u Rijeci.
 1875. je upisao studij matematike i fizike Filozofskog fakulteta u Pragu. Predavao je  u gimnaziji u Zagrebu (od 1879 do1880), zatim u Osijeku i na Nautičkoj školi u Bakru 1882.g. tu prvi put dolazi u kontakt s meteorologijom. Na realku u Zagrebu premješten je 1891.godine na vlastitu molbu. tamo 1. siječnja 1892. postaje i upraviteljem tadašnjega Meteorološkog opservatorija na Griču.
 Za doktora filozofije promoviran je na zagrebačkom Sveučilištu 1893. god. na osnovi disertacije O opažanju oblaka, te o dnevnom i godišnjem periodu oblaka u BakruUbrzo se habilitira za privatnog docenta, a 1910. g. postaje izvanrednim sveučilišnim profesorom, te je od 1893. do 1917/18



g. predavao je kolegije s područja geofizike astronomije na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu. Već je 1893. godine dopisni član, a 1898. g. pravi član tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti Zagrebu. Od 1918. do 1922. godine bio je tajnik njezina Matematičko-prirodoslovna razreda. Potkraj 1921. godine umirovljen je, a preminuo je u prosincu 1936. god. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Njemu u čast 1996. godine asteroid s rednim brojem 8422 dobio je naziv - 8422 Mohorovicic.

Elizabeth Taylor

Elizabeth Rosemond Taylor  je bila britansko-američka glumica, britanskog i američkog državljanstva, rođena 27. veljaće 1932. u Londonu. Roditelji su joj bili amerićka državljanstva. Otac Francis bio je trgovac umjetninama, a majka Sara bivša glumica.
 U trećoj godini počinje pohađati baletnu školu. Nakon što je počeo Drugi svjetski rat, njezini roditelji odlučili su vratiti se u SAD te je tada preko svog oca Elizabeth stupila u kontakt s važnim osobama iz svijeta umjetnosti koji su joj mogli otvoriti vrata prema željenoj glumi. Prvi put se pojavljuje u filmu "Lassie"(1943.) s devet godina.
 Dvosuruka je dobitnica Oscara (bila je nominirana četri puta, ali ga je osvojila dva puta) za film Butterfield 8 (1960 g.)gdje joj je partner bio tadašnji muž Eddie Fisher, a grugi je dobila šest godina kasnije za film "Tko se boji Virginije Woolf?" gdje joj je partner bio tadašnji muž Richard Burton. Glumila je Kleopatru. Glumila je i u serijama (npr."Dadilja").


 Glumom se bavila od 1942. do 2003. Udavala se osam puta(za sedam supruga).ima četvero djece, dvije kčeri i dva sina. Baka je postala već s 39. godina. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. i naslov Dame Britanskog carstva. Preminula je s 79. godina u Los Angeles23. ožujka 2011.

ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Muhammad Ali

Pravo ime mu je Cassius Marcellus Clay, Jr. američki je državljanin rođen 17. siječnja 1942. godine u Louisville-u, Kentucky, USD. Bio je profisionalan boksać u teške kategorije i jedan od najvećih sportaša 20. stoljeća. Ukupno je imao 61 borbu od kojih je pobjedio 56 puta, a izgubio 5 puta. Od tih pobjeda 37 ih je bilo izazvanih nokautom. Od samog početka karijere pokazivao je veliku zainteresiranost i talent za boks.


 Već od početaka karijere prakticirao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao 'letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa'. Karijeru u amaterskom boksu završio je pobjedom na Olimpiskim igrama u Rimu 1960. godine u poluteškoj kategoriji. 1962. godine je već imao prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu. 

Javno je prihvatio Islam,  te pod utjecajem grupe Nacija Islama uzima ime Cassius X, po ugledu na drugog poznatog člana te sekte Malcolm X-a. Sekta je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD-a protiv ropstva i ugnjetavanja. Vođa sekte uskoro daje Cassiusu njegovo novo ime Muhammad Ali. Ali ulazi i u sukobe se vladom SAD-a, odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata za što je bio osuđen. Istovremeno mu i boksačke federacije brane nastupe i oduzimaju osvojenu titulu koju je do tada uspješno branio više puta. Prekid službene karijere je trajao oko 3 godine. Danas mnogi žale zbog tog prekida u karijeri, jer je ostalo pitanje kakav bi još napredak ostvario Ali u boksačkom smislu da nije bilo tog prisilnog odmora. 1970 je ponovo dobio licencu za nastavak nastupa, a 1971 je ukinuta presuda na Vrhovnom sudu kojom je bio osuđen zbog odbijanja vojne službe. 1974. Joe Frazier je pokušao Aliu oduzeti titulu, ali nažalost u tome je i uspio. Ta je borba često opisivana kao 'borba stoljeća'. Ta mu je borba donijela mogućnost novog napada na titulu protiv George Foremana koja se održala 1974. godine u Zairu, a postala je poznata kao 'The Rumble in the Jungle' (grmljavina u džungli). Ali je pobijedio te osvojio titulu po drugi put, a kasnije je uspješno branio protiv Fraziera i drugih boksača, ponekad dominantno ali ponekad i uz pomoć jakog ugleda među sucima. Treći put je titulu Ali osvojio protiv Leon Spinksa 1979. godine, od boksača od kojeg ju je i izgubio godinu dana ranije, te se nakon toga povukao neporažen. Pokušao je Ali ostvariti i četvrti povratak, ali je taj pokušaj završio neslavnim porazom od Larry HolmesaKroz sve svoje godine boksačke karijere Ali se osim neporecivim iznimnim boksačkim talentom isticao i brojnim kontroverznim izjava i ponašanjem. Prelaz na Islam, vješto korištenje medijske pozornosti, specifičan način verbalnog i neverbalnog provociranja protivnika prije, za vrijeme i nakon borbe čine Alija svakako najprepoznatljivijom ikonom boksa. Smatra se da je Ali prva i najveća medijska sportska zvijezda 20. stoljeća.
 Alijeva borba s relativno anonimnim boksačem Chuck Wepnerom, u kojoj je pobijedio u 15-toj rundi tehničkim nokautom, inspirirala je Sylvester Stallonea prilikom pisanja scenarija za film "Rocky", koji je kasnije bio nagrađen nagradom Oscar. Ironija je da je upravo Alijev protivnik a ne sam Ali bio inspiracija kao tema za glavnog junaka filma, Rocky Balbou, koji kao nepoznati boksač dobija priliku boksati s prvakom i pri tome izdržava svih 15 rundi usprkos svim očekivanjima o lakoj pobjedi favoriziranog prvaka. 
Izabran je najboljim sportašem svih vremena.


nedjelja, 7. prosinca 2014.

Igre gladi

Igre gladi je film koji je režirao Gary Ross, a bazirana je na istoimenom romanu Igre gladi, koji je napisala Suzanne Collins. Glavne uloge igraju Jennifer Lawrence(Katniss)Josh Hutcherson(Peeta)Liam Hemsworth(Galem) i Woody Harrelson(Haymitch).


Radnja

U ruševinama nekadašnje Sjeverne Amerike, zemlja Panem nasumično izabire jednog dječaka i djevojku između 12 i 18 godina iz svakog od 12 okruga da riskiraju živote u Igrama gladi. U Igre gladi sudjeluju 24 učesnika iz 12 distrikata gdje se bore do smrti u posebno osmišljenoj areni, a samo jedan preživljava. Pobjednik osvaja čast, darove i dovoljno hrane za cijeli život. Igre, koje pružaju zabavu građanima Capitola, su godišnji podsjetnik stanovnicima 55 okruga na neuspješni ustanak 13. okruga prije 74 godine, koji je tada uništen.
U okrugu 12, šesnaestogodišnja Katniss Everdeen se brine za majku i sestru Prim otkad im je otac umro u rudarskoj nesreći kad je imala 11 godina. Od 12. godine ona je više nego jednom stavila svoje ime u kutiju za izvlačenje ćasnika, osvajajući time pravo na dodatno žito i ulje za svoju obitelj. Usto, Katniss je nezakonito lovila hranu u šumi izvan okruga 12 sa svojim prijateljem Galeom, čiji je otac umro u istoj nesreći kao i Katnissin i koji jednako brine za svoju obitelj.
Prim, sada s 12 napunjenih godina, prvi put ima svoje ime u žetvi, izvlačenju za Igre gladi, i nju izabiru kao posvećenicu u 74. igrama, da se natječe u Igrama. Katniss se dobrovoljno javi kako bi zamijenila sestru i natječe se s drugim posvećenicima , uključujući i iztrenirane "Karijerne danke", koji su se pripremali za Igre cijelog života, a natječe se i s Peetaom Mellarkom, dječakom časnikom iz okruga 12, koji je potajno zaljubljen u Katniss od djetinjstva. Haymitch Abernathy, pijanac i jedini pobjednik iz okruga 12, služi kao mentor Katniss i Peetau Mellarku prije i tijekom Igara gladi. Katness i Peeta pobjednici su 74. Igara gladi, iako je pobjednik samo jedan oni su izigrali Capitol s otrovnim bobicama i tako postali pobjednici. 


Nakon što je osvojila 74. Igre gladi, Katniss Everdeen vraća se kući sa svojim vjernim prijateljem Peetom Mellarkom. No pobjeda ima i svoju cijenu stoga moraju ponovno napustiti obitelj i prijatelje te se vratiti na put opasne borbe do smrti tj. 75. igre u kojima sudjeluju po dva časnika iz svakog okruga (jedan muško i jedna žena) koji su pobjedili u bilokojim Igrama gladi do sada. To se posebno izdanje odvija svakih 25 godina. Katniss jedina pobjednica iz okruga 12 tako da ona nastupa na njima zajedno s Peetom koji se dobrovoljno javio umjesto Haymitcha.


Taj film mi je najdraži jer volim borbu i sve je tako realistićno. Iskreno možda ćete misliti da sam lud ali želio bih sudjelovati u njima, naravno kad bi postojale, a do tada zadovoljiti ću se samo gledanjem Igara gladi.

Steve Jobs

Steven Paul Jobs poznat je kao osnivač tvrtke Apple Computer. Bio je jedan je od najutjecajnijih ljudi u svijetu računalne industrije.Zajedno sa Steveom Wozniakom u garaži punoj jabuka napravio je prvo kućno računalo Apple ("Jabuka"). Tako je i imenovao tvrtku, koju je osnovao s Wozniakom. Poslije nekoliko generacija računala Apple, napravio je računalo LisaLisa je bilo prvo računalo koje je imalo ikonice na zaslonu, što su nekoliko godina kasnije kopirale mnoge softverske kompanije, uključujući i Microsoft sa svojim Microsoft Windows operacijskim sustavomSljedeća generacija računala iz njegove produkcije bio jeMacintosh, što je naziv vrste jestivih jabuka u SAD-u.
U međuvremenu je tvrtka IBM izbacila svoju inačicu osobnog računala IBM PC, koja je bolje prošla na tržištu i značajno potisnula Jobsova računala. Jobs je bio prisiljen napustiti svoju tvrtku, koju je u međuvremenu prodao, te je osnovao sljedeću tvrtku pod simboličnim imenom NeXT ("sljedeći"). NeXT je do 1993. proizvodio složena računala koja su bila po mnogo čemu revolucionarna i moćna, ali i skupa. Njegovo tržište bili su znanstvenici, grafičari i školstvo. Tim Berners Lee razvio je originalni World Wide Webna jednoj NeXT radnoj stanici u CERN-ovim laboratorijima. Pod Jobsovim vodstvom razvijen je i napredni operacijski sustav NextStep, zasnovan na UNIX-u, koji je u osnovi današnjeg Appleovog MacOS-a X (Mac OS X).
Godine 1996. Apple Computers se nalazio u najvećoj krizi od osnivanja, stoga je, u dogovoru s Jobsom, kupio njegovu tvtku NeXT za 402 milijuna dolara s namjerom da na temeljima NextStepa izgradi zasebni operacijski sustav za novu generaciju Macintosh računala. Naredne godine Jobs se kao spasilac vraća u Apple i odmah postaje v.d. predsjednika danas preporođene kompanije.
Jobs je bio spiritus movens i predsjednik Applea. Od 1986. on je i suosnivač animacijskog studija Pixar (Pixar Animation Studios), poznatog po animiranim filmovima Priča o igračkama (Toy Story), Život buba (A Bug's Life) i U potrazi za Nemom (Finding Nemo). Iako mu je 2001. godine brisano ono v.d. iz titule, Jobs upravljao Appleom za godišnju plaću u visini od jednog dolara, zbog čega ga je Guinnessova knjiga rekorda stavila na listu najslabije plaćenih menadžera.
Dana 30. lipnja 2004. Jobs je operiran od rijetke vrste tumora gušterače. Preminuo je 5. listopada 2011. u 56. godini.

subota, 6. prosinca 2014.

ŽELIM POSTATI....

Želim postati psiholog. To mi je želja od malena jer sam i sam morao posjećivati psihologa dok sam bio malen. Želim pomagati djeci kojoj je pomoć potrebna. Smatram da je posao psiholog potreban. Pomaže se djeci, ali i njihovim roditeljima kako bi im život bio lakši, a oni bili opušteniji.
Želim da znaju da im želim pomoći, da me se ne boje i da mi vjeruju. Mislim da bih bio veoma dobar u tome. To je dobro plaćen posao, ali ne želim to raditi zbog novca nego zbog djece. Nadam se da ću to i postati.

MOJ HOBI!!


Orijentacijsko trčanje je šport koji kombinira orijentaciju na karti i utrkivanje koristeći kartu i kompas. Natjecatelji u ovom športu na početku trke dobivaju kartu (koja izgledom dosta sliči na topografsku kartu), na karti su ucrtane točke s rednim brojem kraj točke. Uz kartu se prilažu i opisi gdje su otisnuti redni brojevi i nazivni brojevi kontrola. U Hrvatskoj orijentacija postoji dugi niz godina, ali je bila pod planinarskim savezom. Tek je 2005. godine osnovan Hrvatski orijentacijski savez. Taj šport nije lagan niti jeftin (sintetske hlače i majca,tenisice za trčanje, kompas, čip...). Potrebno je obaviti liječnićki pregled kako biste se mogli baviti tim športom. Tim športom se bavim jer voli orijentaciju i trčanje, pa sam tražio šport u kojemu mogu raditi to oboje.


PRAVILA:
Prije trke naprave se startne liste koje sadrže ime i startno vrijeme trkača. Kada trkač starta u svojoj startnoj minuti on dobiva kartu za kategoriju u kojoj trči. Prvo se kreće na startnu točku označenu trokutom na karti. Sa startne točke trči se na prvu kontrolu označenu sa kružićem i startnim brojem jedan. Kad se dođe do neke kontrole prvo se pogleda njezin nazivni broj, ako on odgovara u modul na kontroli umetnemo mali čip sa prsta zvan Sport Ident. Nekad su se koristili kartoni i perforatori. Na stazi se savladavaju razne prepreke kao što su šume, gustiši i potoci. Kad se obiđu sve točke po redu i stigne na cilj čip se ubada u zadnji modul koji zaustavlja vrijeme. Nakon toga se čip umeće u modul koji učitava kontrole u računalo koje ispisuje rezultate. Postoje razne kategorije po godinama i spolovima: M12, Ž12, M14, Ž14, M16, Ž16, M18, Ž18, M20, Ž20, M21B, M21A, M21E (Elita), Ž21B, Ž21A, Ž21E (Elita), M35, Ž35, M45, Ž45, M55.


Klubovi

  • Orijentacijski klub Bjelovar Bjelovar
  • Orijentacijski klub Japetić Samobor
  • Orijentacijski klub Jelen Jastrebarsko
  • Orijentacijski klub Kapela Zagreb
  • Orijentacijski klub Lokve Homer
  • Orijentacijski klub Maksimir Zagreb
  • Orijentacijski klub Međimurje Selnica
  • Orijentacijski klub Merz Zagreb
  • Orijentacijski klub Orion Zagreb
  • Orijentacijski klub Torpedo Rijeka
  • Orijentacijski klub Vihor Zagreb
  • Orijentacijski klub Ris Delnice

    četvrtak, 23. listopada 2014.

    BRADATE AGAME

    Bradate agame su inteligentne životinje, karakterizira ih jedinstvena osobnost i izrazito su prijateljski nastrojene prema ljudima. Dovoljno su inteligentne da prepoznaju vlasnika i reagiraju na svoje ime.   Postojbina bradatih agama je australski kontinent. Australija je još šesdesetih godina prošlog stoljeća zabranila trgovinu divljih ulovljenih jedinki. Ovaj popularni kućni ljubimac se uspješno uzgaja diljem svijeta, a uzgajivači ulažu znanje i energiju u kreiranje zdravih i izdržljivih jedinki prekrasnih varijeteta boja.  Uzgojene agame mogu živjeti 7 – 10 godina.


    MIJESTO ZA ŽIVOT:
    Stakleni terarij za odraslu jedinku mora biti minimalnih dimenzija 90 x 45 x 45 cm. 

    Bradate agame klasificiramo kao semiarborealnu vrstu, pa mjesto za sunčanje neka ne bude na samom podu terarija, već na malom povišenju, dovoljno velikom da se agama može udobno smjestiti, npr. velika drvena grana. Ukoliko koristite naslagano kamenje, zaljepite ga neotrovnim silikonom (otpornim na toplinu) da se kamenje ne uruši i ozlijedi ljubimca. Vlaga u terariju treba biti 30 – 60%. Posuda za vodu mora biti velika i plitka, jer će se neke agame rado u njoj kupati.

    Svjetlo za sunčanje potrebno je za održavanje ciklusa dana i noći, kao i za grijanje prostora za sunčanje (38 – 43°C, a za starije životinje nešto niže temperature). U hladnijem dijelu terarija treba održavati temperaturu 21 – 30°C. Izvor UVB svjetla je neophodno za sintezu vitamina D3 bez kojeg nema metabolizma kalcija u tijelu gmazova. Izvor UVB svjetla treba goriti cijelo vrijeme kad i svjetlo za sunčanje. Kao izvor tog svjetla mogu poslužiti rasvjetne cijevi ili žarulje.


    GOVOR TIJELA:
    Bradate agame su dobile ime po naboru kože pod bradom, punim bodljikavih izraslina. Taj nabor mogu napuhati kada žele zastrašiti ili kada su prestrašeni.  Brzim odrešitim pokretima glave izražavaju dominaciju. Kada iskazuju pokornost ili želju za parenjem, nježno odmahuju glavom. Bradu mogu intenzivno potamniti kada su agresivni, a ponekad i prije parenja.Agame u pravilu nisu agresivne te je s njima lako postupati.

     Agresivne su jedino ako su prestrašene. Uz malo strpljenja i nježnosti, vaš novi ljubimac će vrlo brzo postati sasvim pitom i prijateljski raspoložen.

    PREHRANA:
    Bradate agame su svejedi, prehrana im se mora sastojati od kukaca, povrća i voća. Važno je, za optimalnu probavu, ostaviti svjetla upaljena najmanje dva sata nakon hranjenja. Odrasla agama bi trebala jesti 70% povrća, a 30% kukaca, dok je kod juvenilnih životinja, do dobi od jedne godine, omjer obrnut. Skloni su debljanju, pa se savjetuje „trojno“ hranjenje: dan salate, dan kukaca, dan posta.  Kao izvor hrane animalnog porijekla najbolji su cvrčci, no pazite da nisu dulji od širine među agaminim očima. Od biljne hrane, dnevno nudite narezanu zelenu salatu raznolikih vrsta, kao i naribano povrće. Voće ponudite jednom tjedno. Štetna hrana za bradate agame su krijesnice, rabarbara i avokado.

    Zdrava agama mora biti aktivna i živahna, dobrog apetita. Oči su joj bistre, te reagira na podražaje iz okoline. 

    Najčešće bolesti agama su:
    - metabolična bolest kostiju (MBD) kao posljedica nedostatka vitamina D3, sa simptomima dekalcifikacije kostiju i posljedično tjelesnim malformacijama i prijelomima ekstremiteta 
    - opstrukcija probave, najčešće uzrokovana ingestijom podloge ili hranjenjem prevelikim plijenom 
    - truljenje repa – uzrokovano premalom vlažnošću u terariju te ozljedama 
    - unutarnji i vanjski paraziti 
    - upala dišnih prohoda uzrokovana bakterijama, a pogodovana prehladnim okolišem 

    Ovdje mozete kupiti Bradatu Agamu ili u drugim prodavaonicama životinja, a opremu možete kupiti ovdje .